karolinka pisze:a co sądzicie o tym Nikonie 60d bo pytał o niego tez pytał
Ja osobiscie wole Canona,bo sa mniejsze koszta...obiektywy np.sa o wiele tansze...chodz mozna tez uzywac np.Canona a do niego obiektyw o wiele tanszy Sigme...wiec niech kolega przemysli kazda kwestie.
tOOsia pisze:zdjęcia ze ślubu siostry - nie wiem czy nie lepiej będzie zrobić zwykłym aparatem cyfrowym i trochę przerobić w programie graficznym
nie polecam...takim aparatem na TAKIEEEEEEEJ imprezie to moze robic nam fotki ciocia...zeby bylo widac impreze "z innej strony" ale przerabiajac fotki z atkiego aparaciku widzimy jego marnosc i zlosc ogarnia czlowieka...
Taka mala cyfroweczka ma moze multum funkcji...ale jesli troszke chodz lykniemy fotografi to dowiemy sie ze cyfroweczka mimo ze ma powiedzmy 8 mil pixeli...jest nierowna lustrzance cyfrowej ktora moze miec mniej pix...bo chodzi tu o to by pixele przekladaly sie na wielkosc matrycy...te ktore wiedza cos o fotografi beda wiedzialy o co mi chodzi...z cyfrowych (10milionowych pixeli) wychodza tzw...martwe pixele...przy zblizeniu to widac...i obrobka takich fotek...to chyba do albumu dla mamy,ale jesli chcemy sie naprawde cieszyc fotka

Jesli ogladamy fotke ze zwyklej cyfrowki w normalnym formacie nie ma dla nas zbyt wielkiej roznicy,ale kiedy zaczynam sie fotka bawic,chcemy z niej wyciagnac jakis element wtedy zaczynamy widziec golym okiem roznice...
Producenci tych malych kompaktow przescigaja sie w ladowaniu coraz wiecej pixeli w aparaty,ale z tego co obserwuje to od jakiegos czasu matryca jest takiej samej wielkosci...ale 10mil.pix robi na ludziach wrazenie...
Kiedy chcemy kupic sobie aparat musimy wiedziec przede wszystki po co go kupujemy...i jeszcze jedno moim zdaniem jesli pstrykajacy fotki nie ma ochoty na poznanie tajnikow fotografi i nie bedzie mial ochoty sie zastanawiac czy mu fotka wyszla,oswietlenie ok...itd...kompakt cyfrowy wystarcza...bo jeszcze jedna "zaleta" takiego aparaciku jest to ze przy dzisiejszych propozycjach firm mozemy miec go o wielkosci telefonu komorkowego i wlozymy sobie go do kieszeni...
Ale jesli juz zalezy nam na jakosci fotek to lustrzanka cyfrowa jest jak najbardziej na miejscu...poza tym,ze to mimo wszystko wygodny sprzet..rowniez z podgladem naszej pracy na monitorku LCD i z wizjerem...dzieki czemu mamy idealne odwzorowanie rzeczywistego obrazu! Nie sa drogie jesli przekladamy jakosc fotki do ceny za taka zabawe...i jeszcze jeden plus co po wpadniecieu w sidla fotografowania widzimy....mozliwosc wymiany obiektywu co w kompaktach cyfrowych nie jest mozliwe...Co mnie na poczatku irytowalo w Canonie 400D...ze ma monitor LCD...a nie moge na bierzaco podgladac fotki ktora bede robic...dopiero po zrobieniu...ale wlasnei tu na tym polega caly zabawa,ze jest wizjer,ktory oddaje rzeczywisty obraz!!! Obraz na monitorze LCD w lustrzance mozemy obejrzec dopiero po zrobieniu fotki...ale wiem ze juz pojawily sie takie ktore ten podglad maja na biezaca...ale chyba sa bardzo drogie i dla profesjonalistow... Odkad mam canonika siedze troszke na portalach o fotografi... chociaz mozna sie fajnych rzeczy dowiedziec... narazie nie szaleje z aparatem,ale juz widze te wielkie roznice zwlaszcza w zabawach Photoshopem zauwazylam,ze "lustrzankowe" fotki daja mi wieksza ochote na zabawe... ;-)
Jeszcze musze cos napisac...bo nie wszystkie wiemy jakie sa roznice miedzy kompaktem cyfrowym,lustrzanka cyfrowa i hybryda!
Hybrydy to wlasnie polaczenie kompaktowej cyfrowki i lustrzanki...ale jak wyczytalam to poprostu zaawansowane kompakty cyfrowe czyli mowiac w skrocie, aparat kompaktowy z gornej polki jakosciowej i cenowej.I co najwazniejsze cecha lustrzanek to wymienna optyka i to póki co się nie zmienia, żadna hybryda jeszcze takich mozliwości nie ma... ;-)
A kolega jesli ma czas i ochote na super zabawe w fotografowanie...a pstrykanie wciaga jak cholera... to polecam aparat
Mary aparatu nie da sie zniszczyc tak szybko uzytkowaniem tylko jego nie szanowaniem w uzytkowaniu... taki aparat canon450D u mnie kosztuje ponad 650euro a wiec jesli ja bym nie miala swojego canonka za 1500 zl bym go odrazu brala...z ta wiedza jaka teraz posiadam cos niecos o lustrzankach...Jesli kolega uczyc sie bedzie to super cena!!!!