aparaty fotograficzne

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
natalya
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: natalya » 27 lip 2008, 00:01

istnieja lustrzanki cyfrowe i zwykle lustrzanki tzn takie do ktorych zaklada sie film

wy mowicie o lustrzankach cyfrowych, a toosi chodzilo pewnie o te tradycyjne z zakladanym filmem(jak w starych dobrych czasach :))))

czy zgadlam?
18.07.07 dr Cieslik- calkowita korekcja nosa
12.08.08 dr Cieslik- powiekszenie ust

karolinka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: karolinka » 27 lip 2008, 00:12

koledze chodzi o lustrzankę cyfrową
aparat cyfrowy ma już ponad 2 lata i niestety żałuje ze dopiero teraz pomyślał o zmanie aparatu, przez co wiele zdjęc mogłoby być o wiele ładniejszych
nawet tańsze cyfrówki robią lepsze zdjęcia od jego aparatu w tym momencie :-?
ale on pomyslal o lustrzance

Mara zapytam go jutro o twój aparat czy chciałby odkupić :-) i dam znać, dzięki :!:
jesli możesz wrzuć linka z twoim aparatem 450d ( nie znam się czy sa jakies rozne modele, czy to jeden konkretny bo wrzucilam w google 450d i wyskoczylo EOS450 i samo 450 :roll: a ja jestem zielona) to kolega zerknie i pomysli :-D

Ponadto, oczywiste jest, że wszystkiego trzeba się nauczyć i obsługi obiektywami też, ja się nie znam na apartach wogóle i dla mnie to czarna magia, ale wiedziałam, że mogę na Was liczyć

a co sądzicie o tym Nikonie 60d :?: bo pytał o niego tez pytał :roll:

Awatar użytkownika
misialeczek24
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: misialeczek24 » 27 lip 2008, 00:22

ja dopiero raczkuje w fotografii...ale ucze sie na moim sony Alpha A350 i na razie mi wystarczy ;-) na bank kiedys przeskocze na canona :!:
wiem ze aparacik ma swoje minusy ale dla kogos takiegos jak ja tzn .poczatkujacego fotografa ...wystarczy!Jak sie zarabia na fotografowaniu, to kupuje sie z troche innych polek.Sony to sprzet dla fotoamatorow - zapalencow..... ;-) :mrgreen:
I w tej kategorii spisuje sie doskonale. Baaardzo przydatne ustawiane LCD,
•1operacja-(przed rozmiar B)-5.10.2007-325&375 cc HP Eurosilicone-Dr.Kubasik-rozmiar D
•2operacja-19.12.2008-450&500 cc VHP Eurosilicone-Dr.Kubasik-rozmiar E/F(wymiana implantow na wieksze i usuniecie CCz lewej piersi)
(angel

Awatar użytkownika
tOOsia
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: tOOsia » 27 lip 2008, 00:44

tak właśnie chodzi mi o lustrzanki tradycyjne (takie z kliszą)
są różne rodzaje aparatów i takie zwykłe cyfrówki, automaty potocznie nazywane są kompaktami (przynajmniej ja się z taką nazwą spotykam), lustrzankę można mieć cyfrową i tradycyjną
canony 400d, 450d i większośc wymienionych to lustrzanki cyfrowe (czyli takie, które zamiast kliszy mają kartę ;) )
karolinka pisze:...
otóż moj kolega chcialby sobie kupić nowyw aparat, nie cyfrowy, w granicach do 2000zł max ...
z tego co karolina napisała w pierwszym poście wynika, ze kolega chciał lustrzankę nie cyfrową...
pogubiłam się
karolina mylisz się w zeznaniach :mrgreen:

prosze tutaj masz zestawienie cenowe, jak wpiszesz w google hasła typu "canon, lustrzanki cyfrowe itd" to powienny ci powyskakiwać stronki z opisami aparatów, sklepy... masz internet więc nie jest trudno psozukać ;) na większości stron są też opinie użytkowników danych modeli, dla chcącego nic trudnego...

http://www.ceneo.pl/Lustrzanki_cyfrowe

tak EOS450 to to samo co canon 450d
24 styczen 2012 - korekta nosa. Dr Stepniewski. JUZ PO!!! JESTEM TAAAAKA SZCZESLIWA !!!

Awatar użytkownika
tOOsia
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Re: aparaty fotograficzne

Post autor: tOOsia » 27 lip 2008, 00:45

... prosze o usunięcie tego posta bo mi się dwa razy dodało :D
24 styczen 2012 - korekta nosa. Dr Stepniewski. JUZ PO!!! JESTEM TAAAAKA SZCZESLIWA !!!

Awatar użytkownika
viriel
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty
Kontakt:

Post autor: viriel » 27 lip 2008, 01:30

Teraz się straszna moda zrobiła na lustrzanki, a ja dalej uważam, że do robienia zdjęć okolicznościowych lustrzanka nie jest potrzebna- ja bym te pieniądze wydała na DOBRĄ hybrydę, gdyby tylko takie zdjęcia były moim celem. No ale jak się kolega uprze to tak jak już dziewczyny mówiły: canon 400, 450 albo 1000 D ;-)

Mara- ja myślałam, że ty masz 400 a nie 450 D. Albo mi się już wszystko pomieszało :roll:

Awatar użytkownika
tOOsia
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: tOOsia » 27 lip 2008, 02:22

dokładnie
lustrzanki są po to by bawić się fotografią
a do zdjęć z imprez... zwykły aparat z dobrym flashem
chyba, że ktoś chce robić reportaż koncertowy ...
zdjęcia ze ślubu siostry - nie wiem czy nie lepiej będzie zrobić zwykłym aparatem cyfrowym i trochę przerobić w programie graficznym
jeśli chłopak nie ma dużo czasu do tego ślubu to nowo nabytą lustrzanką może wszystko spartolić ... z takim aparatem trzeba się zapoznać, oswoić, nauczyc się obsługi, umieć wykorzystać większośc funkcji... tego się nie zrobi w tydzień czy miesiąc, niektórzy uczą się fotografii latami...
bałabym się powierzyć takie zadanie na moim ślubie amatorowi ;)

(moja hybryda jest dobra - fuji s5600 - mogę spokojnie polecić, sprawdza się nawet w cięższych warunkach oświetleniowych, nie jest już droga, mam ją dość długo i myślę, że da się ją kupić nawet za 500 zł - niewielkie pieniądze a naprawdę dobry aparat dla amatorów)

PS.
hybryda jest to taki pół kompakt - pół lustrzanka ;)
ma kilka funkcji lustrzanek ale nadaje się też do robienia zdjęć w trybie auto, nagrywania filmików itd... jest mniej skomplikowana w obsłudze niż lustrzanki, ma możliwość łapania ostrości na dalszym planie, ustawienia czułości ISO, przesłony i czasu naświetlania... i wiele innych funkcji, ktore wylecialy mi teraz z glowy ;)

Awatar użytkownika
Vodia
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Vodia » 27 lip 2008, 09:44

virriel pisze:Mara- ja myślałam, że ty masz 400 a nie 450 D. Albo mi się już wszystko pomieszało
hehe ja tez tak myslalam :-)
11.06.2007 - nos (CKN) - dr Łątkowski
21.03.2016 - znowu nos (część chrzęstna) - dr Skupin :)
czas na usta...

karolinka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: karolinka » 27 lip 2008, 09:55

toosia, masz racje pomylialm sie w zeznaniach :-D ale ja sie nie znam, wiec powiedzialam tak jak mi sie zapamietalo
a do slubu siostry ma jeszcze półtora roku :-) , no przestanmy sie spierac czy sie ktos nauczy czy nie robic zdjecia
nie musza byc genialne, ale napewno beda ładne :-)
jego siostra ma zmówionego fotografa ale tylko do zdjec w plenerze
w kosciele nie moga fotogrfowac bo ksiadz sie zlosci, ale maja pozwolenie na kilka zdjec, stad zrobi je brat, a nie fotograf, wiadomo ze za kazde dodatkowe zdjecia sie duzo placi, a wesela sporo kosztuja
po za tym bedzie fotografowal gosci weselnych, mloda pare podczas pierwszego tanca itd, ja nie uwazam ze to zly pomysl ;-) ze to amator, on i tak nie ma zamiaru równać sie z profesjonalistami, zreszta wszyscy na weselu to beda amatorzy, a zawsze zrobi sie jakies fajne zdjecia, ktorzy mlodzi napewno wywolaja sobie :-)

ja sie nie znam i pewnie nie umialabym obslugiwac takiego aparatu, ale dla faceta jak kazdy sprzet elektroniczny aparat pewnie nie bedzie problemem, a jak sam powiedzial, chce sie nauczyc tylko podstaw fotografowania ;-)

Awatar użytkownika
Anielicanrw
Uzytkownik zbanowany
Uzytkownik zbanowany

Post autor: Anielicanrw » 27 lip 2008, 10:19

karolinka pisze:a co sądzicie o tym Nikonie 60d bo pytał o niego tez pytał
Ja osobiscie wole Canona,bo sa mniejsze koszta...obiektywy np.sa o wiele tansze...chodz mozna tez uzywac np.Canona a do niego obiektyw o wiele tanszy Sigme...wiec niech kolega przemysli kazda kwestie.
tOOsia pisze:zdjęcia ze ślubu siostry - nie wiem czy nie lepiej będzie zrobić zwykłym aparatem cyfrowym i trochę przerobić w programie graficznym
nie polecam...takim aparatem na TAKIEEEEEEEJ imprezie to moze robic nam fotki ciocia...zeby bylo widac impreze "z innej strony" ale przerabiajac fotki z atkiego aparaciku widzimy jego marnosc i zlosc ogarnia czlowieka...
Taka mala cyfroweczka ma moze multum funkcji...ale jesli troszke chodz lykniemy fotografi to dowiemy sie ze cyfroweczka mimo ze ma powiedzmy 8 mil pixeli...jest nierowna lustrzance cyfrowej ktora moze miec mniej pix...bo chodzi tu o to by pixele przekladaly sie na wielkosc matrycy...te ktore wiedza cos o fotografi beda wiedzialy o co mi chodzi...z cyfrowych (10milionowych pixeli) wychodza tzw...martwe pixele...przy zblizeniu to widac...i obrobka takich fotek...to chyba do albumu dla mamy,ale jesli chcemy sie naprawde cieszyc fotka :-| Jesli ogladamy fotke ze zwyklej cyfrowki w normalnym formacie nie ma dla nas zbyt wielkiej roznicy,ale kiedy zaczynam sie fotka bawic,chcemy z niej wyciagnac jakis element wtedy zaczynamy widziec golym okiem roznice...
Producenci tych malych kompaktow przescigaja sie w ladowaniu coraz wiecej pixeli w aparaty,ale z tego co obserwuje to od jakiegos czasu matryca jest takiej samej wielkosci...ale 10mil.pix robi na ludziach wrazenie...

Kiedy chcemy kupic sobie aparat musimy wiedziec przede wszystki po co go kupujemy...i jeszcze jedno moim zdaniem jesli pstrykajacy fotki nie ma ochoty na poznanie tajnikow fotografi i nie bedzie mial ochoty sie zastanawiac czy mu fotka wyszla,oswietlenie ok...itd...kompakt cyfrowy wystarcza...bo jeszcze jedna "zaleta" takiego aparaciku jest to ze przy dzisiejszych propozycjach firm mozemy miec go o wielkosci telefonu komorkowego i wlozymy sobie go do kieszeni...

Ale jesli juz zalezy nam na jakosci fotek to lustrzanka cyfrowa jest jak najbardziej na miejscu...poza tym,ze to mimo wszystko wygodny sprzet..rowniez z podgladem naszej pracy na monitorku LCD i z wizjerem...dzieki czemu mamy idealne odwzorowanie rzeczywistego obrazu! Nie sa drogie jesli przekladamy jakosc fotki do ceny za taka zabawe...i jeszcze jeden plus co po wpadniecieu w sidla fotografowania widzimy....mozliwosc wymiany obiektywu co w kompaktach cyfrowych nie jest mozliwe...Co mnie na poczatku irytowalo w Canonie 400D...ze ma monitor LCD...a nie moge na bierzaco podgladac fotki ktora bede robic...dopiero po zrobieniu...ale wlasnei tu na tym polega caly zabawa,ze jest wizjer,ktory oddaje rzeczywisty obraz!!! Obraz na monitorze LCD w lustrzance mozemy obejrzec dopiero po zrobieniu fotki...ale wiem ze juz pojawily sie takie ktore ten podglad maja na biezaca...ale chyba sa bardzo drogie i dla profesjonalistow... Odkad mam canonika siedze troszke na portalach o fotografi... chociaz mozna sie fajnych rzeczy dowiedziec... narazie nie szaleje z aparatem,ale juz widze te wielkie roznice zwlaszcza w zabawach Photoshopem zauwazylam,ze "lustrzankowe" fotki daja mi wieksza ochote na zabawe... ;-)

Jeszcze musze cos napisac...bo nie wszystkie wiemy jakie sa roznice miedzy kompaktem cyfrowym,lustrzanka cyfrowa i hybryda!
Hybrydy to wlasnie polaczenie kompaktowej cyfrowki i lustrzanki...ale jak wyczytalam to poprostu zaawansowane kompakty cyfrowe czyli mowiac w skrocie, aparat kompaktowy z gornej polki jakosciowej i cenowej.I co najwazniejsze cecha lustrzanek to wymienna optyka i to póki co się nie zmienia, żadna hybryda jeszcze takich mozliwości nie ma... ;-)

A kolega jesli ma czas i ochote na super zabawe w fotografowanie...a pstrykanie wciaga jak cholera... to polecam aparat Mary aparatu nie da sie zniszczyc tak szybko uzytkowaniem tylko jego nie szanowaniem w uzytkowaniu... taki aparat canon450D u mnie kosztuje ponad 650euro a wiec jesli ja bym nie miala swojego canonka za 1500 zl bym go odrazu brala...z ta wiedza jaka teraz posiadam cos niecos o lustrzankach...Jesli kolega uczyc sie bedzie to super cena!!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”