osowiałe muchy ???? pasozyty, gdzie to zgłosić?????

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

karolinka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

osowiałe muchy ???? pasozyty, gdzie to zgłosić?????

Post autor: karolinka » 28 cze 2007, 01:36

wróciłam do domu po kilku dniach i co widzę??? :evil: dużo much latających w kuchni i po pokojach, więc zabrałam się za ich zabijanie, nie sparwiło mi to żadnego problemu bo muchy były osowiałe, jakies takie chude i miały zniekształcone skrzydełka, postanowiłam sie im przyjrzeć z bliska... na tych muchach siedza jakieś pasozyty, wessane w muchy, stąd są takie powolne i łatwo je złapać, te małe robaczki jakos tak z wyglądu przypominają mi kleszcze takie drobniutkie (może 1 mm maja wielkości), i na każdej takiej musze jest chyba z 10 takich robaczków,... szukałam w necie jakie moga być pasozyty much ale nic konkretnego nie znalazłam, ... chcialam zrobić zdjęcia, ale niestety nie potrafię uzyskac takiego zbliżenia...

pytanie, co mam robić, co mi po tym jak zabije muchę jeśli, pełno robactwa się rozłazi, .... jest to powazny problem, bo mieszkam w domu , przy lesie i much, komarów i kleszczów jest tu okropnie duzo, a tego lata ma byc jeszcze wiecej :!: a te małe "kleszcze" (bo nie wiem co to jest ale podobnie wygląda) chodzą po dywanie po meblach, wszedzie tam gdzie spadnie z muchy, choć są dość mocno w nie wessane, tak jakby mucha była ich żywicielem,

gdzie to mogę zgłosić??????
to jest istna plaga boje się zasnąć, w obawie ze mi to sie wessie gdzies w skórę, no i mam 3 pieski, o nie też się boję

może jakiś srodek kupić, ale one tez są trujące dla ludzi, a może jakies olejki w oknach poustawić żeby odstraszać muchy , jejku nie wiem co robić, ......

muszę znaleźć pogromcę owadów, bo mieszkam w domku a tu dookoła warunki są sprzyjające dla takiego świństwa.... jeszcze takich rzeczy to ja nie widziałam :evil:
jutro idę do sąsiadów zobaczyć czy u nich tez takie muchy latają, ale chyba każda mucha jaka wleci do domu ma te pasożyty :evil:

Awatar użytkownika
Edyta76
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Edyta76 » 28 cze 2007, 01:41

To ci przypadek :? Pierwszy raz słyszę o pasożytach tego typu :? kurcze tego robactwa pełno wszędzie łazi :evil:
made by - dr SZCZYT, 450 cc

karolinka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: karolinka » 28 cze 2007, 01:47

ja jestem w szoku, bo te muchy same zdychaja jak są juz takie wyssane a to małe robactwo jest prawie nie widoczne ( 1mm wielkości) ale gdzie to zgłosić, .... do sanepidu, może ktoś przyjedzie i zbada co to jest, bo jak kleszcze to ja sie wynosze z domu, wiem że walczą z takimi muszkami co gryzą, zawsze gdy jest plaga to może i z tym tez będą walczyć :!: jestem przerażona i zszokowana, zaciekawiły mnie te muchy takie osowiałe powolne i na pół zdechłe , bllleeeee :evil:

Awatar użytkownika
Karolina044
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Karolina044 » 28 cze 2007, 07:01

karolinko, możesz zadzwonić do sanepidu, nic na tym nie stracisz, moze dowiesz sie coś konkretnego, ale najpierw bym na Twoim miejscu poszła do sasiadów i obadała temat
25 maj 2006- piersi A. Zieliñski

karolinka
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: karolinka » 28 cze 2007, 08:04

coś czuje ze to lato bedzie pelne komarów, much i kleszczy, ubiegłoroczne było spokojnie, a teraz ... pamietam jak w tv mówili, że będzie pełno robactwa, bo nic nie wymarzło przez stosunkowo ciepłą zimę, muszę się zaopatrzyć w różne olejki, goździki i środki chemiczne ze sklepów, zupełnie się nie orientuję, ale poszperam w necie, jak odstraszać i niszczyć ewentualne owady

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”