SEPSA

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Aquarell
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Aquarell » 10 maja 2007, 22:52

nesia pisze:
Jesli chodzi o Hib - skoro dodali do kalendarza - widzicie swietny przykład - ja dwa lata temu szczepiłam mojego maluszka za każdym razem płacąc słoną kasę - wtedy lekarze mówili "powinna byc obowiazkowa bezpłatna dla wszystkich". Jednak nie była, gro osób nie szczepiło dzieci ze wzgledu właśnie na kasę i tez spekulowało ze pędu nadaje wyłącznie producent. Czy tak samo teraz nie wyjdzie z szczepionka na sepsę czy meningokoki? Obawiam się, że może tak wyjść.
Ja zrobiłam tak samo, za oboje dzieci płacąc 3x po ~50 zł :evil: Natomiast Hib nie miał żadnej kampanii reklamowej jak szczepionka na meningokoki*, i to w sumie w mojej ocenie optowało "za". I lekarze w znakomitej większości mówili: "szczepić".

* ta kampania, ta konktetna jedna reklama bazuje na najniższych chwytach - pokazują dziecko warzywo, i w podtekście "jak nie zaszczepisz, skażesz swoje dziecko na to samo" brrrrr, nie dziwię się, że w końcu ktoś madry podjął decyzję o zakazie emitowania tej reklamy
02.06.2011 - op. brzuszyska u dr. Brzuchańskiego :)

Awatar użytkownika
Kamila
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Kamila » 11 maja 2007, 00:56

angelb pisze:Tempo tej choroby jest bardzo szybkie...w przypadku mojego synka wszystko trwalo zaledwie ok.2 godzin.O godz. 9.00 rano byl jeszcze zdrowym chlopcem a ok.godz. 11.00 walczyl juz o zycie na oddziale intesywnej terapii.
Angelb, to faktycznie jest tragiczne, czlowiek sie wtedy tylko modli, jest calkowicie sparalizowany ze strachu, dodatkowo nie ma na to wplywu ... pozostaje wtedy tylko czekac :?
Moge tylko przypuszczac jaki horror przezylas :cry:

Do szpitala dzieciecego chodze tylko na badania laboratoryjne (kontrolne).
Mieszkam dosc blisko szpitala, ale staram sie omijac dlugim lukiem ;) Czasmi tylko jade po czysta wode :-)
"Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
"Uroda ciała, kondycja umysłu i ducha – to elementy wzajemnie sie przenikajace – wewnetrzna rownowaga zapewnia piekno, zdrowie i spokoj".
W każdym przypadku człowiek ponosi konsekwencje własnych wyborow.

Awatar użytkownika
angelb
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: angelb » 11 maja 2007, 02:05

wtedy jeszcze niewiele wiedzialam o tej chorobie i cale szczescie ze moja wiedza byla tak mala o posocznicy,latwiej bylo zniesc ten caly koszmar.Nie wiem jak bym to wszystko przeszla gdybym mniala dzisiejsza wiedze i wiedziala o tylu smiertelnych przypadkach. :(
powiekszenie piersi+plastyka brzucha 20.06.2007-odwo³any termin(czekam teraz na nowy)

Awatar użytkownika
Edyta76
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Edyta76 » 11 maja 2007, 08:27

angelb bardzo się cieszę że wszystko szczęśliwie się skończyło. Modlę się żebym nie musiała takiego koszmaru przeżywać, bo nie wiem czy przeżyłabym :(
made by - dr SZCZYT, 450 cc

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 11 maja 2007, 09:29

Aquarell pisze:
* ta kampania, ta konktetna jedna reklama bazuje na najniższych chwytach - pokazują dziecko warzywo, i w podtekście "jak nie zaszczepisz, skażesz swoje dziecko na to samo"
Reklama zrobiona ponizej pasa, marketing - nie ma jak zagrac na ludzkich uczuciach. Dobrze że ją znieśli.
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
Calimero
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: Calimero » 11 maja 2007, 19:32

A ja mam wlasnie wielki dylemat czy szczepic przeciwko meningokokom. Lekarka do ktorej chodze z corka mowila ze to wrecz konieczne, znajomy pediatra tez powiedzial ze przydaloby sie zaszczepic. Ale spotkalam sie rowniez z opiniami ze to troche przesadnie jest to wszystko rozdmuchane i wcale nie ma potrzeby szczepic. A dzis znow jedna z mam na placu zabaw powiedziala mi ze rozmawiala ze lekarzem ze szpitala dzieciecego i jej powiedzial ze dzieci zaszczepione maja wieksze powiklania jak trafiaja chore do nich... i teraz nie wiem co robic :roll:
Calimero

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 11 maja 2007, 21:34

Ja juz postanowilam - na meningokoki zaszczepie, szczepionka jest dostepne w mojej przychodni wiec spoko, musze tylko odczekac 2tyg bo ostatnio mala brala antybiotyk. Jeśli chodzi o NeisVac C - tez bede chciala, ale ta szczepionke strasznie trudno jest dostac.
23.02.07 - ;)

Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
Kamila
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Kamila » 11 maja 2007, 21:43

nesia ;)

"W Polsce nadal niewystarczająca jest świadomość, że przypadkom zapalenia opon mózgowych lub sepsy wywołanym przez meningokoki grupy C i ich powikłaniom można skutecznie zapobiegać. W niemal 30 krajach dostępna jest szczepionka NeisVac-C firmy Baxter należąca do grupy tzw. koniugowanych szczepionek nowej generacji. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami niemowlętom w wieku od 2 do 12 miesięcy należy podać 3 dawki szczepionki, natomiast u starszych dzieci i osób dorosłych wystarcza zaszczepienie pojedynczą dawką.

Szczepionka NeisVac-C charakteryzuje się udowodnionym bezpieczeństwem stosowania i wysoką skutecznością. Przewaga szczepionki koniugowanej nad tradycyjnymi prostymi szczepionkami polisacharydowymi polega na zdolności nowej szczepionki do wzbudzania tzw. pamięci immunologicznej, co zapewnia długotrwałą ochronę, nawet u niemowląt i małych dzieci.

Udowodniono, że programy szczepień prowadzone z użyciem szczepionki koniugowanej dają błyskawiczne korzyści i są w stanie znacznie obniżyć śmiertelność i zachorowalność na zakażenia wywołane przez meningokoki z grupy C. W Wielkiej Brytanii, gdzie w 1999 r. rozpoczęto ogólnokrajowy program szczepień przeciwko meningokokom grupy C u dzieci i dorastającej młodzieży, odnotowano spadek zachorowań o 80% i umieralności o 90%. Najnowszy przykład zwycięstwa w walce z zakażeniami meningokokowymi pochodzi z Holandii. W czerwcu 2002 r., w obliczu znacznego zwiększenia częstości zachorowań wprowadzono tam masowe szczepienia szczepionką NeisVac-C. Z danych epidemiologicznych wynika, że w drugiej połowie 2002 r. doszło do gwałtownego spadku liczby przypadków chorób wywoływanych przez meningokoki grupy C.

Dotychczas nie jest dostępna szczepionka chroniąca przed zakażeniami wywoływanymi przez meningokoki z grupy B.

Opracowano na podstawie wykładów Sympozjum Europejskiego Towarzystwa Chorób Zakaźnych Wieku Dziecięcego, 2002 (ESPID 2002 – 29-31.05.2002 Wilno, Litwa) oraz Sympozjum Satelitarnego podczas Sympozjum Europejskiego Towarzystwa Chorób Zakaźnych Wieku Dziecięcego, 2003 (ESPID 2003 – 9.04.2003 Taormina, Sycylia) oraz meldunków Państwowego Zakładu Higieny (Meldunek PZH 7/B/03 i Meldunek PZH 2/B/04 )."

zrodlo: http://www.zdrowie.com.pl/ZDROWIE/Profi ... 040321409/
"Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
"Uroda ciała, kondycja umysłu i ducha – to elementy wzajemnie sie przenikajace – wewnetrzna rownowaga zapewnia piekno, zdrowie i spokoj".
W każdym przypadku człowiek ponosi konsekwencje własnych wyborow.

Awatar użytkownika
Edyta76
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Edyta76 » 11 maja 2007, 22:18

nesia pisze:Ja juz postanowilam - na meningokoki zaszczepie, szczepionka jest dostepne w mojej przychodni wiec spoko, musze tylko odczekac 2tyg bo ostatnio mala brala antybiotyk. Jeśli chodzi o NeisVac C - tez bede chciala, ale ta szczepionke strasznie trudno jest dostac.
Nesia, to czym chcesz zaszczepić? Piszesz że szczepionka w przychodni jest dostępna a NeisVac trudno dostać :roll: Obecnie na meningokoki szczepią NeisVaciem :roll: No chyba że znowu jestem w tyle :roll:
made by - dr SZCZYT, 450 cc

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 11 maja 2007, 22:33

Edyta, na moja wiedze NeisVac C to jedna szczepionka, a na meningokoki to inna. Będąc ostatnio u naszej pediatry uzyskalam info - na meningokoki w kazdej chwili gdy corcia bedzie zdrowa podejsc - to ja zaszczepi, a na NeisVac C dala recepte - bo tego przychodnia nie posiada. Pytalam czy w jednym dniu mozna szczepić tymi dowma, ona na to ze tak, czyli wnioskuje ze są to dwie rozne szczepionki.
23.02.07 - ;)

Giacomo Casanova

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”