Na emigracji, czyli jak się odnaleźć? cz. 5

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Samambaia25
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Re: Na emigracji, czyli jak się odnaleźć? cz. 5

Post autor: Samambaia25 » 09 cze 2012, 00:07

Moki padłam jak to ludzie się boją nieznanego i sobie coś ubzduraja... swietne z tą Bośnia i mafią w Polsce :)

Pani w sklepie ja rozumiem je troche, malo zarabiaja, praca 12 godz 2 dni na 2 dni wolnego, ten system jest zabójczy, jak widzę w NL panie przy Douglasie 5 min przed 18 chca zamykać, to zawsze w duchu myśle sobie...ach jakby było dobrze jakby w PL też Panie, które pracują w sklepie mogły mieć troszkę więcej prywatnego życia... no ale jestesmy krajem na dorobku i jeszcze troche pokoleń musi sie przemeczyc....ja po prostu im serwuje swoj zabojczy wzrok nr 5 i robi sie "milusio" ;)

a ja na szczescie nie przejmuje sie co mysla o mnie i o moim powrocie inni, Ci w Nl sa na tyle juz przyzwyczajenie do tych co pryzjezdzaja, wyjezdaja innych kultur i opini ... moze sie dziwia ale sa kulturalni...
dzis kolega w pracy wyjechal z tekstem ze jade do kraju gdzie dostane 400 EUR, to zazartowala no co ty nie zartuj ja to dostane 600 ;) co ja bede dyskutowac z kims kto nie pracowal nigdy w PL ;)
niejedna osoba tez powiedziala, ze dobrze robię, tak jak powiedziala Annette trzeba sie w zyciu serduchem i intuicja kierowac! a wrocic tez zawsze można...

a Ci w PL... niech ktoś mi cos powie to zaproponuje im samym wyjazd ;) albo nauke niderlandzkiego heheh zobaczymy granice sa otwate prosze bardzo milej zabawy ;)

Awatar użytkownika
Lubka
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Lubka » 09 cze 2012, 00:34

Annetta pisze: haha pamietam jak na poczatku komus mowilam ze jestem z PL to padaly pytania w stylu ...a macie tam samochody , pralke itp.ale to bylo 11 lat temu.Od kiedy jestesmy w Unii nie slysze juz takich idiotycznych pytan (giggle
mnie sie ostatnio ktos zapytal, czy w Polsce mamy Coca-cole (headbang
12.07.10Nagor460cc/520drBroma
16.12.10wymianaNatrelleMX370drBroma
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... &start=110" onclick="window.open(this.href);return false;
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 32#p637332" onclick="window.open(this.href);return false;
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 76#p642476" onclick="window.open(this.href);return false;
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 82#p655082" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
shandapanda
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: shandapanda » 09 cze 2012, 13:29

LUBKA (wow

Mnie raz Irlandka (studentka (angel ) zapytala czy Polska jest wyspa (thinking (yes) A inna raz do mnie mowi,jak jej opowiadalam o koncercie Rihanny itp - a czy jak do Was przyjezdza Madonna albo Rihanna (czy tam inny zagraniczny artysta) to oni spiewaja swoje piosenki po polsku? (wow (wow

I taka jest wlasnie Irlandia..Ci co byli madrzy i wyksztalceni- wyjechali do US i Australii- a Ci co maja zamiast mozgu kupe- zostali w kraju.

Rece mi opadaja nad ich tokiem myslenia, nad poziomem edukacji itd... nigdy nie zapomne jak na samym poczatku mieszkalam z Bosniaczka (od 5roku zycia w IE, takze jakby 'rodowita' byla ) ... siedziala w kuchni nad ksiazkami z matmy ( byla na 2 roku biznesu i finansow) siedziala cala czerwona i uczyla sie na kolo zadan z niewiadoma (angel
Pamietam jak spojrzalam w jej ksiazke, to smiac mi sie chcialo.. po to nawet nie poziom podstawowy (angel

Z kolei moj znajomy pracowal w warsztacie samochodowym, w ktorym IRC dostal posade menago, zarabial 11tys e miesiecznie, a jak przyjechal klient to nie wiedzial gdzie w aucie sie olej wymienia..nie mowiac o zmianie kola, bo to juz conajmniej Oxford (bronze
21.01.2009' -350cc Eurosilicone HP
15.10.2010'- nie ma juz Gucia =(

Maj 2010- 'Powrot do natury'-grupa wsparcia :D czyli zapuszczamy wloski ;)

Awatar użytkownika
Lubka
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Lubka » 09 cze 2012, 16:47

Shanda o poziomie ich inteligencji i wyksztalcenia to mozna by ksiazaki pisac...a najsmieszniejsze jest w tym wszytskim to, ze im sie wydaje, ze sa na nie wiadomo jakim poziomie a my pochodzimy z ciemnoty jakiejs...
Ja wciaz nie moge pojac jak takie kraje moga sobie tak swietnie dawac rade i miec o wiele lepsze zaplecze socjalne itp przy takiej tepocie obywateli...? W Polsce po prostu za duzo jest ludzi logicznie myslacych, ktorzy tylko kombinuja jak by tu cos zarobic a sie nie narobic, korupcja, uklady i dlatego jest, jak jest...a szkoda, bo jakby mozliwosci finansowe w Pl byly takie jak tu to napewno bym sie nie zastanawiala nad tym, gdzie chce mieszkac (clin
12.07.10Nagor460cc/520drBroma
16.12.10wymianaNatrelleMX370drBroma
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... &start=110" onclick="window.open(this.href);return false;
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 32#p637332" onclick="window.open(this.href);return false;
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 76#p642476" onclick="window.open(this.href);return false;
http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 82#p655082" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
shandapanda
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: shandapanda » 09 cze 2012, 19:48

Tak samo rozbraja mnie robienie wszystkiego na odpierdziel, istna fuszerka (wait W mac donaldzie odpadl monitor wyswietlajacy im zamowienia- to na zolta tasme izolacyjna go przyczepili spowrotem (thinking , u mnie w pracy ze schodkow odpadly kafle- to tez je zolta tasma doczepili (punch (w ogole tutaj wszystko jest na tasme (rofl gdzies tego ucza ,czy jak? o.O ). Pamietam na starym mieszkaniu jak nam jedna kafelka sie 'chwiala' i TZ postanowil naprawic...jak ja zdjal to sie okazalo,ze trzymala sie na takim 'kleksie' jakby ptak nasral (angel
Ogolem jak sie popatrzy na ich podejscie do pracy remontowej/budowlanej to az sie chce plakac. Jakis czas temu robili mega odswiezenie New Looka. Owszem, jak sie wchodzi to WOW (dance ale jak juz tak sie popatrzy (detalistka jestem :D ) to normalnie pozal sie Boze, co za fuszera (wow

Nie chce byc zle zrozumiana, to nie jest tak,ze wszyscy i wszystko jest tutaj do (mooning ale tyle sie tego ich partactwa naogladalam,ze szok (giggle Oczywiscie Polakow partaczy tez mamy, tylko naprawiania wszystkiego 'na tasme' nigdy w PL nie widzialam (rofl

Awatar użytkownika
Antonelka
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: Antonelka » 09 cze 2012, 23:19

Lubka pisze:mnie sie ostatnio ktos zapytal, czy w Polsce mamy Coca-cole (headbang
shandapanda pisze: Mnie raz Irlandka (studentka (angel ) zapytala czy Polska jest wyspa (thinking (yes)
mnie raz niemka zapytala, jak ja chce nad pl morze jechac jak polska dojscia do morza przeciez nie ma i chyba chcialam powiedziec niemcy (wow (whew (mdr wogole gdzie lezy polska (headbang ... (mdr jej maz wtedy, jugol, zrobil sie czerwony i prawie z kanapy spadl z wrazenia (giggle

ja jestem przyzwyczajona do dziwnych pytan, np- czy u nas po drogach biale niedzwiedzie wolno biegaja, czy mamy toawr na polkach, czy znamy taka i taka marke szmat, ze u nas to pewnie taka bieda, ze strach myslec... ze pewnie kradne, bo z polski jestem, i qrwie sie, bo polka jestem... do pl nie ma po co jechac, bo tu kradna... ech... rozne rzeczy juz przez moje uszy przeszly, rowniez to, ze w pl nic ciekawego i ladnego nie ma i nigdy do pl nie przyjada... (thinking

ale wiedza kto na stolkach siedzi i lacha z nas dra, wszystkie sensacje, ktore im tv podaje, z ciekawoscia i ironicznym usmiechem roztrzasaja (clin

za dlugo tu juz jestem, juz mnie ich mentalitet nie dziwi, czasem tylko zal doopsko moje sciska, ale nie wdaje sie dyskusje, bo to puste lby sa (nerd
pozdrawiam, Antonelka (sun (flower)

Zapraszam do polubienia nas i tutaj (makeup FACEBOOK

Facet - przedmiot do przytulania

Awatar użytkownika
shandapanda
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: shandapanda » 10 cze 2012, 13:08

Raz od jednej Irlandki uslyszalam,ze ona nie moglaby pracowac 'za biurkiem', bo nie lubi sie stroic z rana (wait oraz ,ze nie wyobraza sobie innej pracy jak w fabryce przy tasmie czy gdzies na magazynie (thinking (whew
Ja rozumiem,ze nie kazdy ma ambicje zawodowe, ale AZ tak niskie? (wow i to z wlasnej woli (angel

Ta sama Irlandka (28 lat ma laska) zapytala sie mnie wtedy o to czy zagraniczne gwiazdy spiewaja u nas po polsku (rofl (rofl To chyba NAJGLUPSZE pytanie jakie kiedykolwiek mi ktos zadal..no bo jej zdaniem po co Rihanna ma spiewac po angielsku,skro malo kto rozumie (thinking wiec myslala,ze nam po polsku spiewa (rofl

Rety, nie wiem czy sie smiac, czy plakac (sun

Jesli chodzi o sklepy to juz tez nieraz bylam pytana czy w Polsce mamy Zare czy River Island...

Awatar użytkownika
Moki
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Moki » 10 cze 2012, 13:37

Szandapanda nie duiwie sie ze chcesz wracac do Polski (giggle
Mi sie wydaje ze to wszystko tez zalezy o typie szkolnidztwa.
Tutaj w austrii jest jak dla mnie katastrofa,dzieciu musza wszystko na zasadzie schematow robic,co wogole nie pobudza wlasnego logicznego myslenia.Moj synek zaczal w tym roku podstawowke do tej pory nie mial ani jednego zadania tekstowego z matematyki,ani jakiegos wierszyka na pamiec sie nauczyc.Mojej kolezanki synek tez chodzi do 1szej klasy ale w polsce,maja normalne zadanie tekstowe,ucza sie wierszykow,rozwiazuja rozne problemy dnia codziennego ,np co nalezy zrobic jak sie pali itp.Dzieci ucza sie myslec.Moj maz jak tu przyjechal w wieku 13lat i poszedl do szkoly to sie zdziwil za oni tacy zacofani tu z materialem sa. Ja mowie wszystkim swoim znajomym ze jak moje dzieciaki beda chcialy studiowac to bede chciala zeby studia w polsce robili.Bo ten Wiedenski Universytet to dla mnie tylko dla debili.
Nie wspominajac nic o nauczycielkach ktore po 3letniej szkole zawodowej mysla ze pozjadaly wszystkie rozumy.
powiekszenie piersi dr. Brzuchanski : 16.8.2012, ES anatom.TM2 410cc
przed i po:http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 99#p736299

Awatar użytkownika
ulla10
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: ulla10 » 10 cze 2012, 15:36

Nie mieszkałam za granicą, ale czytam Was z zainteresowaniem i szczerze mówiąc, to widzę też zalety takiego szkolnictwa oraz podejścia do pewnych spraw.
Tam, z tego co piszecie, nawet słabsi uczniowie mogą czuć się zdolni, docenieni, osiągają dobre rezultaty.
U nas za to poziom wkuwania i ilość materiału posunięta jest do granic absurdu.
W taki układzie tylko bardzo zdolni, ewentualnie t.zw stukacze dają radę, a cała reszta to średniaki albo klasowi "debile".
To się przekłada później na poczucie własnej wartości, wiarę w siebie i w swoje możliwości.
Mam koleżankę Ukrainkę i tam poziom szkolnictwa jest jeszcze wyższy niż w PL, ona sama po kilku szkołach, min wyższa muzyczna a na bazarze handluje. Pomimo tego goni swoje dzieci tak do nauki, że muszą mieć 6, po prostu muszą. I co z tego? Na Ukrainie bida aż piszczy. Gdzie efekty tej ciężkiej dziecięcej pracy???

Druga sprawa. U nas każdy jest złotą rączką, sam sobie radzi, wujek płytki położy, szwagier kran naprawi, brat sprzęgło wymieni w samochodzie...tym sposobem nie dajemy zarobić fachowcom, inni też nie dają NAM zarobić, w efekcie każdy ledwo wiąże koniec z końcem, gospodarka się nie kręci.
24.02.2017. Dr Mariusz Wysocki- CKN

Awatar użytkownika
Moki
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Moki » 10 cze 2012, 17:11

Ula10 tutaj sie nie zgodze z to ba nauczycielki maja po 25 dzieci w klasie i wszystkie musza byc idalne pod te ich schematy,ja jakies dziecko jakies zadanie z mtematyki dobrze rozwize tzn wynik jest dobry tylko nie robilo tym schematem jak nauczyciel to jest zle.A jak jakies dzieci nie sa idealne,tzn czasami zapominaja ksiazki,lubia gadac,albo sa rozkojarzne i troche wiecej potrzeba im zeby cos zrozumiec to wysylaja do psychologa bo cos musi byc z dzieckiem nie tak.I te biedne mamy lataja z dziecmi po tych psychologac,a najgorzej jak trafia na jakiegos idiote i zacznie takie dzieci tabletkami faszerowac.Nikt nie jest idealny.Tutaj dzieci nie zdaja do 2giej klasy podstawowki.I takie dziecko musi znowu tego samego sie uczyc i te same czytanki przerabiac,literki .Katastrofa.
powiekszenie piersi dr. Brzuchanski : 16.8.2012, ES anatom.TM2 410cc
przed i po:http://beautywpolsce.com/forum/viewtopi ... 99#p736299

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”